Článek

Už víme co je rákoska....

Profilová fotka

Mgr. Petra Zavadilová

Vytvořeno:

Spoluautoři:

  • Annika Tallová

Co je to žebřiňák, kdo seděl v oslovské lavici a jak těžký život dříve lidé žili jsme se dozvěděli v domově seniorů Pohoda.

Společně se naše třída 3.C zapojila do projektu, jejímž smyslem je přiblížit dnešním dětem život před mnoha lety – senioři vypravují své životní příběhy, děti naslouchají a poté nějakým způsobem zpracují zážitky, např.výtvarně

Setkání proběhlo ve čtvrtek 20.4.2023 v domově Pohoda, své životní osudy dětem vyprávěla paní Janků a paní Mikesková. Žáci se dozvěděli o jejich dětství, jak vypadala škola, co byla rákoska, jak se žilo na statku, jaké měly děti dříve povinnosti, jak musely pomáhat rodičům. Některé zážitky z jejich dětství si v dnešní moderní době neumíme vůbec představit. Nejvíce nás zaujal příběh paní Janků o její panence. Tu nám ukázala a říkala, že jí má od svých deseti let. Spočítali jsme, že ji provází životem neuvěřitelných 84 let.

Nyní je na nás jejich vyprávění zpracovat a poslat do soutěže. Máme pocit, že jsme vyhráli již nyní, zjistili jsme, jak nás svým vyprávěním staří lidé dokáží obohatit a předat životní moudrost.

Toto setkání nebylo rozhodně poslední, oběma babičkám moc děkujeme o přejeme jim hodně zdraví a radosti.

Galerie